Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mionica-logo
 
 Mionica

Opština Mionica se nalazi u Valjevskoj Podgorini, na reci Ribnici. osamdeset kilometara južno od Beograda i prostire se od ogranaka Maljena i Suvobora na severu do desne obale Kolubare. Zahvata površinu od 329 kvadratnih kilometara i teritorijalno se graniči sa opštinama Ljig, Lajkovac, Valjevo, Gornji Milanovac i Požega. U 36 naseljenih mesta opštine živi oko 17.500 stanovnika dok u samoj varošici Mionica, koje je kulturni, politički i privredni centar opštine, ima 3000 žitelja.

Mionička sela su šumadijskog tipa. Priroda, kultura sela i običaji privlače turiste iz gradova i ravničarskih krajeva, koji žele da dožive pravu seosku idilu.

Od tridesetak mioničkih sela najpoznatija su Struganik, Sanković, Maljević, Komanice, Mušić, Tolić, Osečenica, Radobić, Vrtiglav...
Svako je poznato po nekoj zanimljivosti. Tolić po Ciganima, Virovac po svađama i "potpisivanju noževima", Ključ po krađi, Komanice po štedljivosti, a Osečenica po odsečenosti.

Mionica

Mionica je varošica, ima jednu glavnu ulicu u kojoj se često održavaju vašari i gde se nalazi čuvena "Kevića kafana", u kojoj se dešavaju sve važne stvari. Mioničani su vredni, šaljivi i pošteni ljudi, uvek ponosni i spremni da brane rodni kraj.

U Mionici  dugo godina izlazi mesečnik "Mionički zapis" koji se na interesantan način bavio ljudima i događajima u ovom kraju.

U varoši radi i privatni Radio "Opanak" koji ima program komercijalnog tipa. 
- Istorija Mionice

- Turizam

- Privreda

- Poljoprivreda Manifestacije- Mišićevi dani

- Sabor violinista u Ribnici

- Sabor narodnog stvaralaštva ''Prela i posela'' u Donjoj Toplici

- Vaskršnji sabor u Banji Vrujci
© 2010 - 2015 Mionica, Srbija.